kartoteka

794480
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
404
1133
2662
522609
18037
17149
794480

 

Aktualności

Pic 260Pod koniec I Wojny Światowej, wskutek licznych polowań, wylesiania terenu oraz innej działalności człowieka, liczebność i zasięg występowania niedźwiedzia brunatnego w Karpatach zostały poważnie ograniczone. Populacja została wówczas podzielona na większą subpopulację wschodniokarpacką i małą, izolowaną subpopulację w Karpatach Zachodnich, która pod koniec 1920 roku liczyła około 15-75 osobników. Ostatnie badania przeprowadzone przez Straka i współautorów dostarczają dowodów na zróżnicowanie genetyczne między dwoma subpopulacjami, będące rezultatem niemal stuletniej izolacji. Autorzy podkreślają potrzebę ochrony łączności między tymi dwoma segmentami populacji. Link do artykułu TUTAJ.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com