kartoteka

723513
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
562
1105
4376
450836
10700
0
723513

 

 

Informacje ogólne

 

pic 01

Polska populacja niedźwiedzia brunatnego zaliczana jest do podgatunku nominatywnego Ursus arctos arctos L. To największy ssak drapieżny żyjący w naszym kraju. Masa ciała dorosłych karpackich osobników dochodzi do 350 kg (samce), samic do 200 kg, długość ciała dochodzi do 2 m. Niedźwiedź jest zwierzęciem stopochodnym. Odcisk tylnej łapy przypomina ślad ludzkiej stopy zaopatrzonej w długie pazury. Zwierzęta te są tylko pozornie powolne i niezdarne. Mogą poruszać się z prędkością do około 50 km/h. Potrafią pływać, skakać, wspinać się na skały i drzewa, a ich reakcje są bardzo szybkie. Niedźwiedzie prowadzą głównie nocny tryb życia; gdy nie są niepokojone, stają się aktywne także w ciągu dnia.

Ten duży drapieżnik nie broni aktywnie swojego terytorium. W okresie obfitości pożywienia kilka osobników może koegzystować na tym samym obszarze. Dorosłe samce prowadzą samotniczy tryb życia. Areał osobniczy dorosłego samca zazwyczaj obejmuje areały kilku samic oraz częściowo nachodzi na areały innych samców. Wiosną niedźwiedzie ocierają się o drzewa i zdrapują z nich korę , aby ogłosić swoją obecność i status rozrodczy. Ponadto, w niektórych regionach np. w Bieszczadach, łyko drzew iglastych stanowi alternatywne źródło pokarmu o tej porze roku. Badania telemetryczne prowadzone w Bieszczadach wykazały, że 9-miesięczny areał osobniczy dorosłego samca wyniósł 1100 km2.

 

Rozród


pic 02Okres godowy trwa od maja do czerwca. W tym czasie może dochodzić do walk pomiędzy samcami. U niedźwiedzi występuje promiskuizm, a przedstawiciele obu płci podejmują wędrówki w poszukiwaniu partnera. Implantacja zapłodnionego jaja jest opóźniona; rzeczywisty rozwój płodu trwa dwa miesiące. W okresie snu zimowego w gawrze, zwykle co dwa lub trzy lata, samica rodzi od jednego do trzech młodych (wyjątkowo sześć, często bliźnięta) w styczniu-lutym. W momencie porodu mają wielkość szczura, ważą mniej niż 0,5 kg, są ślepe i nieowłosione. Szybko zyskują na wadze ssąc pożywne mleko matki, która stale przebywa z nimi w gawrze. Młode opuszczają legowisko po 3-4 miesiącach. Pozostaną z matką przez okres 1,5 do 3,5 lat. Samica prowadząca młode bywa szczególnie niebezpieczna - w sytuacji zagrożenia może zaatakować w ich obronie. Zdarza się, że samce zabijają młode, bez względu na to czy są ich potomstwem. Wówczas samica może ponownie wejść w okres rui, który jest dla samców okazją na przekazanie genów. Dojrzałość płciowa osiągana jest nie wcześniej niż w 3 roku życia. Młode osobniki mogą mieć jaśniejsze futro dookoła szyi i karku. Poza okresem rozrodu i prowadzenia młodych niedźwiedzie żyją samotnie, ale mogą zbierać się w większej liczbie podczas żerowania przy obfitych zasobach pokarmu.

 

 

Pożywienie


pic 03Niedźwiedź brunatny to generalista pokarmowy. Jest gatunkiem wszystkożernym, przy czym skład jego diety wykazuje zmienność sezonową i regionalną. Wczesną wiosną żywi się padliną zwierząt kopytnych, chętnie korzysta ze sztucznych zasobów - zjada warzywa i zboża wykładane w miejscach dokarmiania. Tatrzańskie niedźwiedzie w poszukiwaniu padliny przeszukują lawiniska nawet na bardzo wysoko położonych zboczach. Niedźwiedzie mogą aktywnie polować na wycieńczone ciężkimi zimowymi warunkami duże ssaki kopytne - dziki, jelenie, a nawet żubry. Doniesienia o takich sytuacjach nie są jednak zbyt częste i nawet wczesną wiosną głównym składnikiem diety niedźwiedzi jest pokarm roślinny,  w Tatrach np. zimozielone pędy kosmatki olbrzymiej. Późną wiosną ich dietę stanowi pokarm roślinny (trawa, rośliny zielne), młode kopytne (upolowane) oraz owady (głównie mrówki, osy oraz pszczoły). Późnym latem i jesienią, kiedy magazynują tłuszcz na zimę, żerują głównie na borówce, drzewach owocowych oraz bukwi i orzechach laskowych. Bieszczadzkie niedźwiedzie chętnie odwiedzają stare, opuszczone sady, gdzie posilają się owocami wiśni, jabłoni oraz gruszy. Ich największym przysmakiem jest jednak miód. Delektowanie się tym smakołykiem doprowadza niedźwiedzie do euforii.

 

 

Sen zimowy


pic 04Czas trwania zimowego snu zależy od warunków pogodowych. Najczęściej rozpoczyna się późną jesienią-wczesną zimą (w Tatrach może rozpocząć się wcześniej, nawet w październiku) i trwa do późnej zimy-wczesnej wiosny (koniec lutego-kwietnia). Niedźwiedzie śpią w gawrach, czyli w niedostępnych i zacisznych legowiskach, które mogą być zlokalizowane w jaskiniach skalnych, jamach pod wykrotami lub w pustych pniach starych drzew. Często legowisko zakładają przy pniu nisko ugałęzionego drzewa lub w młodniku.  Wnętrze gawry wyścielone jest gałązkami, mchem i trawą. Niedźwiedzi sen zimowy nie jest prawdziwym stanem hibernacji (stan fizjologicznego letargu, jak na przykład u świstaków) i bywa przerywany w ciągu zimy. Ciężarne samice nie opuszczają gawry przez zimę, ale samce oraz samice, które nie spodziewają się potomstwa mogą stać się aktywne w okresie słabych mrozów i dużej dostępności pożywienia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com