kartoteka

756946
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
126
343
469
486900
14643
17854
756946

 

 

pic 11Odchody są zbierane podczas kontrolowania miejsc przebywania niedźwiedzi, jak również przy okazji innych prac terenowych, np. w trakcie tropień na śniegu. Proces przygotowania prób do analiz obejmuje zamrożenie, płukanie na sicie oraz suszenie odchodów. Następnie oznaczamy poszczególne składniki przy pomocy kluczy do identyfikacji i materiałów porównawczych, po czym oszacowujemy procentowy udział każdej z frakcji. Szczególnie istotne dla nas jest określenie roli niedźwiedzi w rozsiewaniu nasion. Porównujemy wskaźnik kiełkowania 11 gatunków owoców mięsistych w trzech grupach (a) cały owoc (nasienie + owocnia), (b) kontrola (nasiona wydobyte z owocni ręcznie) i (c) nasiona przetrawione przez niedźwiedzie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com