W związku z pojawiającymi się w przestrzeni publicznej informacjami dotyczącymi liczebności niedźwiedzia brunatnego w Polsce, Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk opublikował na swojej stronie internetowej materiał, w którym wyjaśnia ograniczenia związane z szacowaniem liczebności krajowej populacji tego gatunku.
W materiale podkreślono, że jedyną wiarygodną metodą szacowania liczebności niedźwiedzia brunatnego jest obecnie metoda genetyczna. Metoda ta, w kształcie przewidzianym w obowiązującej metodyce monitoringu niedźwiedzia brunatnego w Polsce, została zatwierdzona przez Główny Inspektorat Ochrony Środowiska do szacowania liczebności populacji krajowej. Nie została jednak dotychczas wdrożona, co uniemożliwia uzyskanie rzetelnych danych o liczebności tego gatunku w skali kraju.
Zwrócono uwagę, że publikowane w niektórych źródłach dane dotyczące liczebności niedźwiedzi brunatnych w Polsce, w tym statystyki Głównego Urzędu Statystycznego, nie są oparte na metodach naukowych właściwych dla oceny liczebności dużych drapieżników. Mają one charakter administracyjny, wynikają z obserwacji terenowych i nie spełniają standardów naukowych, dlatego nie mogą być traktowane jako wiarygodne oszacowania liczebności populacji niedźwiedzia brunatnego.
Rzetelne dane naukowe są kluczowe dla podejmowania właściwych decyzji dotyczących ochrony przyrody, zarządzania populacjami dużych drapieżników i rozwiązywania sytuacji konfliktowych w obszarze człowiek – dzikie zwierzęta. Dlatego tak istotne jest stosowanie odpowiednich metod badawczych oraz ostrożność w interpretacji dostępnych informacji.
Pełna treść materiału jest dostępna na stronie IOP PAN w sekcji aktualności.
(https://www.iop.krakow.pl/aktualnosci_1_480.html)